Historie

1989 De eerste aanzet is gegeven. Op 5 juli worden de handtekeningen gezet: de Stichting Streektaal Alblasserwaard & Vijfheerenlanden (A & V in hetvervolg) is een feit.
1990 D’n Hofstee in Waard en Landen verschijnt, mede mogelijk door sponsoring door de Rabobank. Het eerste exemplaar is voor  mevrouw Günther, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Het boek loopt als een trein. Eerste druk 4000 exemplaren!
1991 We hebben een lijst van informanten die ons inlichten over lokale bijzonderheden van hun taal. Het vormt de basis voor  het woordenboek dat we in de loop der jaren hebben samengesteld.
Het eerste exemplaar van D’n Hort op gaat naar Eelco Brinkman.
1992  Er verschijnen met enige regelmaat columns in regionale kranten. Deze leveren zelfs geld op. Helaas kappen de kranten er na verloop van tijd mee in verband met bezuinigingen.
1993 In dit jaar verschijnt ‘Gêên fuuchie, het boek waarin onze secretaris terugblikt op een onbevangen jeugd en tevens  ingaat op zijn dagelijkse beslommeringen als huisman.
1994  Brôôd op de plank‘ vertelt over de verschillende beroepen die praktisch uit de streek verdwenen zijn.
1995 De enige gemeente die ons blijft subsidiëren is Leerdam, hoewel zelf af en toe op het randje van bankroet.
1996 Op de landelijke Dialectendag zijn we steevast van de partij in Den Bosch, Middelburg of Zwolle.
1997 Streektaal blijft een hot item, hoewel er steeds minder mensen gebruik van maken neemt de belangstelling toe, zo blijkt uit een onderzoek.
1998 De Mauwerd ondergaat een facelift, een redactionele verandering mag niet baten, het einde lijkt in zicht, mede door te weinig respons.
1999 Bai mekaor gekloiterd‘ verschijnt in het kader van het tienjarig bestaan, een samenvatting van het beste uit de Mauwerd.
2000  We zijn regelmatig van de partij op jaarmarkten, onder andere op die van Schoonrewoerd en op de Fokveedag in Hoornaar. Belangstelling voor boekjes neemt bepaald niet af.
2001  Roel Zondag, Paul Will, Jan Arie Bogert en Henk Rijneveld spelen regelmatig de hoofdrol tijdens avonden voor  plattelandsvrouwen en soortgenoten.
2002 Het bestuur ondervindt een aanzienlijke verjonging naar aanleiding van een streektaalmiddag waar Anne van der Meiden de hoofdrol vervulde.
2003 We draaien al jaren op eigen financiële middelen. Er is één uitzondering. De gemeente Leerdam geeft onze stichting een kleine subsidie. Tegenwoordig moeten we er overigens wel een formulier voor invullen.
2004 Het nieuwste boek wordt gepresenteerd: Bêêste Marte. Bovendien vieren we feest: derde lustrum met boek, pen en website. We bestaan nog steeds, ook al kost het soms enige moeite om wat voor  mekaar te boksen. Een tweede boek is in de maak: Tusse warf en wettering.
2005 In dit jaar verschijnt ‘Tusse warf en wettering‘. Een boek dat weer tot de verbeelding spreekt. Ook de streektaalmiddag  is weer een succes. De Brabantse streektaalfunctionaris steekt ons een hart onder de riem: Een dialect gaat nooit verloren.
2006  Er komt opnieuw een boek in de Streektaal op de markt. Het wordt gepresenteerd  tijdens een spraakmakende middag, waarop Helen Gerretsen optreedt. Jan Telouw krijgt het nieuwe boek n urgel van fluitekruid van Corry Vink als eerste aangereikt.